Kenteken 3 keer verloren
Kentekenplaat verloren of gestolen, wat nu?
November 4, 2018
Interieurschade herstellen
Interieurschade opgelopen? Geen probleem!
December 9, 2018

Hoe kom ik de APK door?

APK keuring auto

Eens in de zoveel tijd moet uw voertuig APK gekeurd worden. Dit is wettelijk verplicht, zonder deze keuring door te komen mag u met uw auto niet de weg op. Indien je dat wel doet, riskeer je een boete van de politie of de RDW. Als je dan een ongeval krijgt en de auto niet APK-gekeurd is, is de kans groot dat de verzekeringsmaatschappij geen geld uit keert. Het is daarom erg belangrijk dat uw auto deze keuring door komt. Wat kunt u doen om deze keuring door te komen?

Wat is de APK?

Om te weten wat je voor de APK keuring kan doen, is het belangrijk om te weten wat het is. De APK is de Algemene Periodieke Keuring en is ingevoerd in Europa om het milieu te beschermen en de verkeersveiligheid te bevorderen. Zoals de naam zegt is het een periodieke keuring. Dit betekent dus dat na een verloop van tijd de auto opnieuw gekeurd moet worden. Als uw auto al een eerder is gekeurd (zelfs als het nog niet in uw bezit was) dan kunt u bij de RDW online uw voertuiggegevens raadplegen. Hier kunt u zien voor welke datum de APK uitgevoerd moet worden. Mocht u een nieuwe auto hebben die nog niet eerder is gekeurd, dan kunt u in het APK-keuringsschema terugvinden wanneer uw auto voor het eerst gekeurd moet worden. Hier kunt u ook vinden hoe vaak u uw auto moet laten keuren. Tijdens de APK worden alle onderdelen van uw auto nagelopen en gekeken of deze nog voldoende genoeg functioneren om veilig te blijven rijden.

Wat kan ik doen ter voorbereiding?

Allereerst hoeft u voor de APK alleen uw auto mee te nemen, verdere gegevens zoals het kentekenbewijs of het keuringsrapport van de vorige keuring zijn niet meer nodig. Ter voorbereiding kunt u het beste al de auto van te voren zelf nalopen. Het is aan te raden de volgende punten in ieder geval te controleren:

De vloeistoffen in uw auto:

  • Controleer of er nog voldoende ruitenwisser- en koelvloeistof aanwezig is in de auto. Indien het nodig is, is het aan te raden het zelf bij te vullen. Het is namelijk altijd goedkoper om het zelf te doen dan het te garage te laten doen, dit in verband met werkuren. Controleer vervolgens ook het oliepeil. Alleen al het controleren van het oliepeil kan door de garage al in rekening worden gebracht. Hierbij geldt ook, indien het nodig is, dit direct bij te vullen.

De verlichting van uw auto:

  • Een auto wordt direct afgekeurd zodra de verlichting niet in orde is. Denk hierbij aan te fel of te zwak licht of zelfs een lamp die het niet doet. In veel auto’s is het vervangen van een lamp iets wat je zelf kan doen. Dit scheelt in de kosten, want een garage rekent de manuren nog mee. Controleer echt alle verlichting, niet alleen dagrijverlichting en remverlichting. Denk dan vooral aan de kentekenverlichting, deze wordt door velen vergeten.

De banden van uw auto:

  • Het voornaamste van de bandencheck is de spanning en of er nog voldoende profiel aanwezig is. Dit kan je zelf controleren. De wettelijke minimum profieldiepte is 1,6 millimeter. Indien bij de APK wordt gezien dat de profieldiepte minder is, is er een kans dat je een boete krijgt. U kunt uw banden controleren door te kijken naar de slijtage indicatoren. Deze zijn gelijkmatig over uw band verdeeld als dwarsstreepjes in de langsgroeven. Deze indicatoren worden zichtbaar zodra uw profieldiepte van de band minder is dan 1,6 millimeter (bij e zomer of 4-seizoenenband) of 4 millimeter (bij de winterband). Het is dan ook een noodzaak op direct de banden te vervangen. Het wordt aangeraden om zelf nieuwe banden te kopen. Zo heb je direct controle over de kwaliteit en de prijs over deze nieuwe set banden. Je kan navragen of de garage waar u de APK laat uitvoeren ook de nieuwe banden op de auto kan zetten.

De ruitenwissers, zowel voor als achter:

  • De ruitenwissers zijn essentieel om uw ruiten schoon te houden zodra deze vies zijn geworden. Zodra er strepen achter blijven nadat de ruitenwissers gebruikt zijn, moeten ze vervangen worden. Als je merkt dat dit gebeurt, zorg er voor dat je zo snel mogelijk nieuwe ruitenwissers koopt. Net zoals met de banden heb je dan meer controle over de kwaliteit en de prijs dan wanneer je de garage de ruitenwissers laat vervangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *